Anna Hane

3Jag är personen bakom företaget Viahov AB som drivs av den enkla men viktiga missionen att öka tillgängligheten för bekväma hästskor i Sverige och att fler hästägare ska ha möjligheten att få tillgång till praktisk hjälp med utprovning av joggingskor till sin häst på plats i stallet.

Allting började år 2005. Då gick jag en grundkurs i hovvård för att kunna lära mig att själv kunna sköta den grundläggande hovvården mellan hovslagarens besök. Sedan dess har jag varit helt besatt av att lära mig mer om allt som rör hovar och hästhälsa!

Jag vidareutbildade mig sedermera till hovvårdare, vilket betyder att jag verkar hoven för att optimera barfotagång, samt sysslar med utprovning av joggingskor. Förutom att jag startat och driver webbutiken Viahov AB, och säljer joggingskor och hovtillbehör för hästar så har jag också startat Svenska Hovvårdares Riksförbund, tillsammans med mina närmsta kollegor, som ett steg i visionen att hovvårdsyrket ska bli ett erkänt etablerat yrke med en egen gedigen och godkänd utbildning så att vi kan fungera som ett komplement till hovslagar-yrket, samt jobba för att förbättra utbildningarna och kvalitén på yrkesutövarna.

Jag är uppvuxen sedan barnsben med (barfota) hästar i bagaget från den ridlägerverksamhet som bedrevs på gården i de värmländska skogarna och där jag spenderade en stor del av min uppväxt. Eftersom majoriteten av alla dessa hästar och ponnyer var barfota genom hela livet, året runt, och arbetade problemfritt som ridhästar på olika underlag under alla år – vinter, sommar, vår och höst – med lägerverksamhet så kommer jag alltid betrakta en stark och välfungerande barfota hov som det normala tillståndet, och en skodd hov är undantaget, ur mitt perspektiv sett. Jag ser det inte som något exotiskt som endast fungerar i sällsynta undantagsfall. Tvärtom! Jag har sett att det kan fungera utmärkt bra på flera olika sorters hästar, allt från russ till danska halvblod. Och ju mer jag lär mig om detta, desto mer inser jag hur anpassningsbar hoven faktiskt är, och därmed att ”BRA” hovar är något som skapas utifrån de förutsättningar man ger hästen – inte så mycket något som står skrivet i sten alltså.

Här är jag tillsammans med min ponny Queeny, som lärde mig mycket om sjukdomen fång.. En mer tillitsfull häst får man leta efter. Hon är saknad!

Efter många år inom hästverksamhet, både inom ridläger och turridning så köpte jag till slut min alldeles egna häst, ett tinkersto vid namn Romany Queen. Det visade sig dock att denna häst hade en stor känslighet för att drabbas av fång i tid och otid. Jag gjorde allt för denna häst och lite till, men efter cirka 5 år fick jag ge upp, eftersom det inte gick att hålla henne långsiktigt frisk. Nu  i efterhand inser jag att hon troligen hade någon annan grundsjukdom i botten som orsakade högre känslighet för att drabbas av fång, förmodligen EMS (Ekvint metabolt syndrom) eller kanske Cushings/PPID. Jag har därför fokuserat mycket på att lära mig mer om dessa diagnoser, vad som triggar det, hur man behandlar det, och hur man förebygger det, och läst mycket om näringslära och utfodring för hästar. Jag har viktiga erfarenheter kring detta som jag hoppas kanske kan hjälpa andra hästägare att förebygga de problem och den oro som jag fick slita med i många år. Det här var också den första hästen jag började experimentera och testa mig fram med barfotaboots som hovskydd istället för järnskor, eftersom hon pga sin EMS blev ömfotad vissa tider på året och behövde något bekvämt för hovarna.

Jag har haft några olika hästar hittills i livet och 2013 så kom hästen Heidi in i mitt liv. Hon är en mycket fin svart Irish Cob-märr med mustasch och mycket hovskägg! Jag har skrivit ett helt eget inlägg om henne och hennes roll i mitt företag på denna sidan. År 2020 kom också hästen Rosie in i familjen. Hon är en liten ”mini-heidi”, också en importhäst, och henne kan ni följa här.

 DSC_01172Heidi framför vagnen i sina barfotaboots

Eftersom jag också är en s.k hovnörd av rang, så får mina hästar ibland stå ut med lite ”hemmaforskning” där jag undersöker allt från effekterna av slow feeding, till hur nya hovprodukter och foder fungerar i praktiken, allt för att uppnå en optimal och sund hästhållning som ska få hästarna att må så bra som möjligt. Jag gjorde bland annat mitt examensarbete på SANHCP utbildning om utfodring via småmaskiga hönät, för att ta reda på om de kunde minska hästarnas totala foderkonsumtion vid fri tillgång. (fråga mig gärna om det intressanta resultatet!) En del av mina studier och funderingar finns att läsa i denna blogg.
Jag brinner för att hjälpa alla hästar att få bättre hovar och allmänhälsa och för att kunna göra detta så behöver jag veta att det jag rekommenderar verkligen fungerar, på riktigt. Därför är jag inte rädd för att prova mig fram och undersöka nya rön. Jag gör också mitt bästa för att hålla mig uppdaterad på ny forskning och nyheter inom området. Jag försöker inte envisas med att hålla fast vid sådant som visar sig vara verkningslöst. Hästarna är mina lärare!

Jag har i grunden en ganska ödmjuk inställning till kunskap, och har insett att ju mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man egentligen vet. Därför ser jag mina utbildningar och meriter som små och viktiga steg på vägen till mina specialistkunskaper, men inte det slutgiltiga målet. Blir man ens någonsin helt fullärd? Jag anser också att ingen utbildning i världen kan ersätta den visdom som bara livs levande erfarenheter kan ge, och jag kommer aldrig sluta att leta efter mera kunskap.

Häst CV 

 • 2019Helgkurs inom hovvård, grundkurs – med min duktiga kollega och återförsäljare Linda Karlsson
 • 2019 – Svenska Hovslagareventet Malmö Föreläsning med hovslagare René Vroom. Om strålens betydelse för hovhälsan, samt framgångsrik behandling av Hoofcancer
 • 2018 – Clinic med Leslie Desmond, ”The Feel of a horse”, Charlottenberg
 • 2017 – 5 dagars hovvårdsclinic med amerikanska hovslagaren KC LA Pierre – Jag arrangerade denna kurs i Trollhättan
 • 2016Webinarie med forskning om hovar i fokus, genomgång av publicerade forskningsartiklar av dr Bowker, i samarbete med Linda Karlsson
 • 2016 Helgclinic i hästhantering med Mikkel Oster ”Hearts & Horses”, Gräsmark
 • 2016Helgclinic i hästhantering med Mike Beck – Charlottenberg
 • 2016 – Deltagande med Viahov på årets Eurohorsemässa, Gbg Horseshow 2016
 • 2015 – Kurs inom ”Funktionell Hovterapi” – helgkurs samt praktik, via Carola Lind
 • 2015 – Föreläsningar med klinikhovslagare Björn Berg, ”Verkning för barfotagång”, samt ”Sjukbeslag”, Fjärås
 • 2014 – Startar Viahov AB och lanserar min nya webshop www.viahov.se samt påbörjar arbetet med att starta upp fler ”Viahovprovare” ute i landet. (läs mer här)
 • 2014 – Startar upp Svenska Hovvårdares Riksförening tillsammans med några nära kollegor. En branschorganisation för hovvårdare. (läs mer på hovvardare.se)
 • 2014 – Föreläsning om Fång hos häst med klinikhovslagare (Ale Djurklinik) Björn Berg, i Fjärås
 • 2014 – Kvalitetssäkring – 2 dagars kurs. SANHCP
 • 2014 – Tre dagars kurs med Dr Robert Bowker, VMD, PhD – Lingbo
 • 2014 – Diplomerad Hovformsspecialist – Examinerad av SANHCP, Lingbo
 • 2013 – Två dagars kurs med Dr Robert Bowker, VMD, PhD, internationellt känd hovforskare, via SANHCP, Lingbo
 • 2013 – Föreläsning med hovslagare Sören Stjärnås, kvällsföreläsning via Strömma Hästsällskap
 • 2013Helgkurs med Eddy Blom, (AME-produkter), Boden
 • 2013 – Risk/Säkerhetsutbildning, helgkurs, Svenska Blå Stjärnan genom Swedish Rescue Center i Skövde
 • 2013Helgkurs Ewa Angantyr / NH och Naturlig Dressyr, Sätila
 • 2012 – Praktikant på Grundkurs Hovvård, kursledare Kent Wiberg, Charlottenberg
 • 2012 – Utbildad djurskötare via Svenska Blå Stjärnan, 10 dagars kurs, inkl. en veckas praktik i mjölkbesättning
 • 2012 – Tappskokompetens, 2 dagars kurs på Axevalla i Skara genom Blå Stjärnan
 • 2010 – En dags seminarie Brumby research med Brian Hampson 2010
 • 2010 – Packhästkurs på Packstation Högfall med Peter Vester, för professionella utövare (diplomerad)
 • 2009 – Packhästkurs på Packstation Högfall med Peter Vester. Grundkurs.
 • 2005 – och framåt – Började verka stallets egna hästar
 • 2005 – Helgkurs grundkurs i hovvård SANHCP, Mellerud
 • 2005 – Kurs i ängskötsel, Bogen, Länsstyrelsen Värmland
 • 2004 – maj till december –  Den norske fjellskolen, Norge, Arbete som turridningsguide
 • 1992-2002 – Aktiv inom säsongsbunden ridlägerverksamhet – uppvuxen och drillad, både som deltagare, medhjälpare, instruktör, testpilot, stigfinnare och lekledare
Anna and Leslie
Jag och Leslie Desmond på kursen i Charlottenberg 2018
Från kursen jag arrangerade med KC La Pierre sommaren 2017 – jag och min hund till höger i bild 🙂